O nas

Porady

Papuga Roku

Miss Sierpnia 2017

Nasz weterynarz

Nasz sklep współpracuje z doktorem Andrzejem Krajewskim, weterynarzem specjalizującym się w leczeniu zwierząt egzotycznych.
W przypadku problemów ze swoim pupilem lub wątpliwości przed jego zakupem możecie Państwo skontaktować się z nim w celu uzyskania fachowej porady. Doktor Krajewski przyjmuje w gabinecie weterynaryjnym wetmedicor, a także można umówić się z nim na wizytę domową.
Tel. do doktora:
692 007 920

KĄCIK WETERYNARYJNY

Facebook

Papuzia Telewizja
Google+
Sklep z Papugami
Google+

Lemury

Sprawdź naszą Ofertę innych zwierząt

Lemury należą do podrzędu ssaków naczelnych zwanych małpiatkami. Ich nazwa łacińska Prosimiae oznacza „przed małpami” i nawiązuje do bardziej prymitywnych cech budowy małpiatek w porównaniu z wyżej rozwiniętymi naczelnymi – małpami właściwymi (Simiae). Do małpiatek zalicza się takie rodziny jak lemury, lemurki, indrisy, lorisy, palczaki i galago.

Ale, wróćmy do lemurów. Występują wyłącznie na Madagaskarze i, z powodu masowo wycinanych tam lasów, są zagrożone wyginięciem. Dlatego, wszystkie lemury objęte są Konwencją CITES (I załącznik). Ich hodowla jest jedynym ratunkiem dla tych gatunków.

Żywią się w zależności od gatunku – roślinnością (owocami i pędami) lub owadami. Lemury to niewielkie ssaki z długim ogonem i długimi kończynami, przy czym kończyny tylne są dłuższe od przednich. Lemury mają puszyste, miękkie futro, często kontrastowo ubarwione i duże, osadzone blisko siebie oczy. Prowadzą nadrzewny tryb życia, dlatego ich dłonie i stopy są chwytne, z przeciwstawnymi palcami, dzięki czemu świetnie się wspinają, choć sprawiają wrażenie nieco powolnych i misiowatych. Większość lemurów prowadzi nocny tryb życia. Ale, są wyjątki. Katta i wari należą właśnie do tych niewielu dziennych lemurów.

 

Lemur katta (na zdjęciu powyżej) jest chyba najbardziej popularny. Został wypromowany przez cykl amerykańskich filmów animowanych „Madagaskar” oraz telewizyjny serial animowany „Pingwiny z Madagaskaru”. Każdy rozpozna go po jego charakterystycznym pasiastym ogonie. Jest jedynym lemurem prowadzącym naziemny tryb życia. Jest głównie owocożerny, zjada również liście i nasiona, ale okazjonalnie również owady. W niewoli odnotowano lemura katta żyjącego 25 lat.

Lemury wari (na zdjęciu obok) to największe spośród lemurów, choć to tylko zwierzaki wielkości małego pieska pokojowego. Pokryte są gęstym puszystym futrem, które sprawia, że wydają się być większe niż w rzeczywistości. Do tego dochodzi ogromny puszysty ogon i żarzące się niesamowitym blaskiem oczy. Futro pokryte jest nieregularnymi białymi i czarnymi łatami, które powodują, że wari wygląda zupełnie jak młody niedźwiadek panda.

 Lemury wari zamieszkują tropikalne lasy deszczowe północnej części Madagaskaru. Prowadzą nadrzewny, dzienny tryb życia. Wydają charakterystyczne odgłosy przypominające śmiech. Tymi donośnymi okrzykami oznajmiają zajęcie przez nich terytorium. Ich duże rozmiary i smaczne mięso zachęcają ludzi do polowania na ten gatunek małpiatki. Dlatego lemury wari należą do najbardziej zagrożonych wyginięciem lemurów. Lemury wari najchętniej jedzą owoce - są najbardziej owocożernym gatunkiem lemurów. Dietę uzupełniają liśćmi, nasionami i nektarem. Lemury wari żyją około 20 lat.

 

Nasze filmy o lemurach wari:

 

Powrót do strony Opisy gatunków