O nas

Porady

Papuga Roku

Miss Sierpnia 2017

Nasz weterynarz

Nasz sklep współpracuje z doktorem Andrzejem Krajewskim, weterynarzem specjalizującym się w leczeniu zwierząt egzotycznych.
W przypadku problemów ze swoim pupilem lub wątpliwości przed jego zakupem możecie Państwo skontaktować się z nim w celu uzyskania fachowej porady. Doktor Krajewski przyjmuje w gabinecie weterynaryjnym wetmedicor, a także można umówić się z nim na wizytę domową.
Tel. do doktora:
692 007 920

KĄCIK WETERYNARYJNY

Facebook

Papuzia Telewizja
Google+
Sklep z Papugami
Google+

Pieski preriowe

Sprawdź naszą Ofertę innych zwierząt

 

Piesek preriowy zwany jest inaczej nieświszczukiem. Jest to ssak z rodziny wiewiórkowatych, zaliczany do rzędu gryzoni. Najpopularniejszym spośród 5 gatunków piesków preriowych jest czarnoogonowy (Cynomys ludovicianus). Ubarwienie sierści nieświszczuka jest brązowo-żółte z szarawym odcieniem. Koniec ogona jest brunatny. Osiąga on długość ciała do 35 cm, długość ogona do 10 cm, a ciężar ciała do ok. 1,5 kg. Ma doskonale rozwinięty zmysł wzroku i słuchu. Jest zwierzęciem stadnym i żyje w norach. Zamieszkuje prerie Ameryki Północnej i jest charakterystycznym symbolem w wielu filmach o północno-amerykańskiej prerii Środkowego Zachodu.

 

Na pierwszy rzut oka przypomina świstaka. Podobnie jak on staje "słupka" i bacznie obserwuje otoczenie, lecz w przeciwieństwie do świstaka nie wydaje świszczących gwizdów. Pewnie stąd nazwa nieświszczuk. Nazwa piesek preriowy jest błędna, gdyż nie jest on nawet daleko spokrewniony z psem. Jednak ta naziemna wiewiórka swoją powierzchownością przypomina małego tłustego szczeniaka, a w razie zbliżającego się niebezpieczeństwa ostrzega stado szczeknięciem. Pieski preriowe często dotykają się nawzajem pyszczkami, co wygląda jak pocałunek.

 

W naturze żywi się korzeniami, trawami, ziołami, owocami, nasionami, owadami i ich larwami oraz drobnymi kręgowcami. W naszych domach możemy podawać mu gotowe mieszanki ziaren i granulaty dla gryzoni dostępne w sklepach zoologicznych oraz warzywa i owoce.Jest zwierzęciem dziennym, a najbardziej aktywny bywa rano i wieczorem. Świetnie nadaje się na domowego pupila. Bardzo szybko się oswaja. Można chodzić z nim na spacery na smyczy.

 

Jest łatwy w hodowli. Osiąga dojrzałość płciową w wieku ok. 2 lat. Ciąża trwa ok. 30 dni, a samica rodzi od 4 do 5 młodych.

 

Więcej w Wikipedii


Powrót do strony Opisy gatunków