SKLEP Z PAPUGAMI

jedyny taki

ZAPRASZAMY

Burunduki

Sprawdź naszą Ofertę innych zwierząt

 

Są to małe gryzonie z rodziny wiewiórkowatych. Występują w Europie, Azji i Ameryce Północnej. Dzielą się na dwa rodzaje: wschodnie (azjatyckie) i zachodnie (powszechne w Kaliforni). Mają czerwonawo-brązową sierść z biało-czarnymi paskami na plecach i pysku oraz długie futrzaste ogony. Wydawane przez nie dźwięki to pospieszne trele. Mieszkają w norach.

Żywią się ziarnem, orzechami, ptasimi jajami i owadami. W naszych domach możemy podawać im gotowe mieszanki ziaren i granulaty dla gryzoni dostępne w sklepach zoologicznych oraz warzywa i owoce.

Świetnie się oswajają. Można prowadzać je na smyczy.

Są łatwe w hodowli. Okres godowy przypada w marcu. Ciąża trwa 31 dni. Samica rodzi od 3 do 5 małych. Potomstwo jest dojrzałe przed lipcem i zdolne do rozrodu następnej wiosny.

 

Więcej w Wikipedii


Powrót do strony Opisy gatunków